Hvepse

Hvepse!

 

Trælse hvepse! De er overalt fra starten af Juli til midten af September. Lidt før eller lidt senere efter hvordan foråret og sommeren udvikler sig. 

Desværre bygger de nogle gange et hvepsebo hvor det er lidt træls for os. Derfor kan det være fristende at sprøjte dem væk. 

Men overvej om de ikke kan blive boende. De spiser en del insekter - såsom fluer og bladlus - som vi heller ikke bryder os om.

Så har de bygget et bo i legehuset, så prøv at følge udviklingen. Hvepse er ikke aggressive, så hvis du ikke står i flyve ruten (den rute de bruger mest til at flyve til og fra boet), så sker der ofte ikke noget. 

Der er mange hvepseboer overalt. Derfor kan vi fjerne alle hvepseboer vi kan finde, og alligevel vil der være mange hvepse i August. Hvorfor så det?
Det er fordi at i August/September dør den gamle dronning i hvepseboet. De nye dronninger flyver ud i naturen og kommer ikke tilbage til boet. 

Derfor vil der være en del "arbejdsløse" arbejder hvepse der i denne periode kun tænker på hvor det næste måltid skal komme fra og ellers bare flyver rundt og keder sig. 
Det er de hvepse der er trælse, men dem kan vi ikke bekæmpe ved at fjerne boet. Hverken før eller efter August. Der er simpelthen for mange hvepseboer i naturen til at det du har gør en forskel. 

Så min tilgang til dem er at lade dem være. Jeg slår dem ikke ihjel, dertil har jeg for travlt med at passe mine egne bier. 

Desuden passer gift og produktion af fødevarer (honning) ikke godt sammen.